DIRECT ZOEKEN

In het aanbod respijtzorg

Wat is aanvullende mantelzorg/respijtzorg

Aanvullende mantelzorg of respijtzorg is de tijdelijke overname van de mantelzorgtaken. Door die tijdelijke overname heeft u als mantelzorger even vrijaf om andere dingen te doen. De aanvullende zorg kan vele vormen hebben.

Incidenteel of structureel
U kunt de zorg incidenteel overdragen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Of structureel, bijvoorbeeld een dagdeel per week of maandelijks een weekend.

Waar?
De zorg kan thuis of buitenshuis geboden worden. Wordt de zorg thuis overgenomen, dan kunt u als mantelzorger weg van huis, terwijl de verzorgde in de vertrouwde omgeving kan blijven. Zorg kan ook buitenshuis plaatsvinden. Degene voor wie u zorgt gaat dan ergens naar toe, zodat u thuis even tijd voor uzelf heeft of juist gelegenheid heeft om even weg te gaan.
Bij het zoeken in het aanbod kunt aangeven of u hulp zoekt voor thuis of buitenshuis.

Door wie?
U kunt de zorg overdragen aan vrijwilligers of aan beroepskrachten. Uw keuze bepaalt vaak of u voor de zorg een bijdrage moet betalen. Meer informatie hierover vindt u bij ‘financieringsmogelijkheden’.

Voor wie is de zorg?
Dat kan voor iedereen. Ouderen, jongeren of kinderen, ziek of met een beperking… Voor ieders situatie is een oplossing te vinden en vaak zijn er speciale voorzieningen voor specifieke doelgroepen. Bij het zoeken in het aanbod kunt u aangeven voor welke specifieke doelgroep of leeftijdscategorie u zoekt.