‘Even ademruimte, even vrijaf, dat kan al zo veel helpen’. Dat is de ervaring van Nicky Merbis, die als vrijwilligersconsulent bij Tandem werkt. Zij koppelt vrijwilligers aan mantelzorgers en verzorgden. Doordat een vrijwilliger even de taken van de mantelzorger overneemt, kan de mantelzorger nieuwe energie opdoen. Dat is fijn voor de mantelzorger zelf, maar ook voor de verzorgde, want de mantelzorger kan de zorg zo beter en langer volhouden.
Die mantelzorgers kloppen meestal niet zelf bij haar aan voor hulp, vertelt ze. Bijna altijd gaat dat via verwijzers, bijvoorbeeld via de huisarts, een buurtteam, of een mantelzorgconsulent. Nicky merkt dat voor veel mantelzorgers de drempel hoog is om zelf hulp in te roepen. Mantelzorgers vinden het bijna altijd vanzelfsprekend om de zorg op zich te nemen en doen dat uit liefde en verantwoordelijkheidsgevoel. Ook als de zorg zwaarder wordt vragen ze niet snel om hulp.
En dat terwijl even respijt zoveel kan betekenen voor de mantelzorger. Even iets voor jezelf kunnen doen, terwijl je weet dat degene voor wie je zorgt in goede handen is. De vrijwilliger kan bijv. een spelletje doen met de verzorgde of samen wat drinken, maar soms ook samen fietsen of juist alleen aanwezig zijn als de verzorgde slaapt.
‘De inzet van vrijwilligers is echt maatwerk. Het is belangrijk dat er een goede klik is tussen vrijwilliger, verzorgde en mantelzorger. Als dat lukt, is dat zo mooi om te zien’, vertelt Nicky. ‘De mantelzorger kan met een gerust hart iets anders doen en voor de verzorgde betekent de inzet van een vrijwilliger ook een nieuw contact en daarmee vergroting van zijn of haar netwerk’