“Zonder respijtzorg zouden er lang niet zoveel mantelzorgers zijn als nu. Mensen zouden het veel minder lang volhouden; respijtzorg is eigenlijk pure noodzaak.” Dat merkt huisarts Christof Zwart, huisarts in Haarlem in zijn eigen praktijk. “Je moet er als mantelzorger af en toe even uit, al is het maar om even over de markt te slenteren of een bloemetje te kopen”, aldus Zwart.
Toch vinden veel mantelzorgers het moeilijk om hulp te vragen, merkt Zwart in zijn praktijk. “Ik moet mensen soms echt overtuigen, het kan niet anders, zo ga je het niet volhouden. Mantelzorgers vinden het vaak lastig om hulp in te schakelen, ze voelen zich schuldig dat ze het niet alleen volhouden. En degene die verzorgd wordt, zit niet altijd te wachten op iemand anders die de zorg komt overnemen.”
“Soms moet ik echt even dwingend inzetten als huisarts, en tegen mantelzorger en patiënt zeggen dat het moet. Ik zeg dan bijvoorbeeld: “U kunt wel heel graag thuis willen blijven wonen, maar als uw vrouw alles in haar eentje moet blijven doen, houdt ze het niet vol. Terwijl als jullie nu hulp inschakelen, jullie veel langer samen thuis kunnen blijven wonen.”
Mantelzorgers blijken ook niet altijd op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. “Soms melden mantelzorgers zich bij mij wanneer het ze al heel hoog zit. De vraag is dan of ik NU! een opname van hun partner kan regelen, omdat het ze te veel wordt en ze nooit even weg kunnen. Wanneer ik voorstel dat hun partner bijvoorbeeld een paar dagdelen per week naar de dagopvang kan, is dat vaak een oplossing. Eén dag per week blijkt dan soms al voldoende zijn.”